Fem i finalen: De er i spil til Landsbyprisen 2024

Foto: Illustration: Region Midtjylland.. I alt har ni landsbyer været indstillede til Landsbyprisen 2024. Fem er videre til finalen efter vurdering i et fagligt panel.
dato

Se hvilke landsbyer i Region Midtjylland, der dyster om Landsbyprisen på 150.000.

Daugård, Skave, Hou, Timring og landsbyklyngen Ejer Bjerge. Fra højde til hav og fra øst til vest repræsenterer de navne fem meget forskellige dele af Region Midtjylland. Men de har noget vigtigt til fælles. Der er nemlig tale om fem lokalsamfund, som i særlig grad har fundet en opskrift på landsbyudvikling, der virker. Derfor er det også disse fem, der indtager finalen i dysten om Region Midtjyllands Landsbypris 2024.

De fem finalister er valgt fra et felt på ni indstillede kandidater, der alle er blevet vurderet af et fagligt panel. I sidste uge fik de fem finalister så mulighed for at præsentere deres landsbyer i regionshuset foran det faglige panel og en række medlemmer af regionsrådet.

- Det var en fornøjelse at møde finalisterne og opleve, hvor meget de brænder for deres lokalsamfund. Der er et kæmpe engagement i de midtjyske landsbyer, og selv om der er stor forskel på de fem, og også på det udgangspunkt de arbejder med deres udvikling fra, så deler de i høj grad en evne til at mobilisere lokale kræfter og gå strategisk til værks, siger formand for regionsrådets udvalg for regional udvikling, Bent Graversen (V). 


Kontant anerkendelse

Med Landsbyprisen følger 150.000 kroner, der kan anvendes til yderligere fælles initiativer i landsbyen. Derudover følger naturligvis velfortjent anerkendelse.

- Vi hører med jævne mellemrum historier om, at det står skidt til i landdistrikterne, og der er heller ikke tvivl om, at der er udfordringer. Men det er netop derfor, at Landsbyprisen giver mening. For med den hylder vi dem, der trodser udfordringerne, og i rigtig mange landsbyer formår de altså at finde nye muligheder i fællesskab. Den tilgang skal vi som region være med til at udbrede, siger udvalgets næstformand, Henrik Qvist (EL). 

Regionsrådet beslutter på sit aprilmøde, hvem der vinder Landsbyprisen. Det sker på baggrund af endnu en votering samt indstilling fra det faglige panel. 

Som en del af processen, kan finalisterne få produceret en kort video, der præsenterer deres landsby. Videoerne offentliggøres i løbet af april frem mod regionsrådets beslutning om vinderen.

Læs meget mere om kriterier og proces for Region Midtjyllands Landsbypris her eller besøg regionens vidensportal om landdistriktsudvikling, der er fyldt med inspiration til bæredygtig udvikling af landsbyer, og hvor bl.a. en række tidligere vindere af Landsbyprisen fortæller om deres lokalsamfund.


Fakta: Finalister til Landsbyprisen 2024

Skave, Holstebro Kommune

Timring, Herning Kommune

Hou, Odder Kommune

Daugård, Hedensted Kommune

Ejer Bjerge, Skanderborg Kommune


Fakta: Alle indstillede til Landsbyprisen 2024

Nimtofte, Syddjurs Kommune

Skave, Holstebro Kommune

Timring, Herning Kommune

Ejer Bjerge, Skanderborg Kommune

Vestbirk, Horsens Kommune

Hou, Odder Kommune

Daugård, Hedensted Kommune

Gjerrild, Norddjurs Kommune

Trustrup-Lyngby, Norddjurs Kommune

Kilde: Region Midtjylland
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.